Chronische darmziekte (IBD)

De afkorting IBD betekent Inflammatory Bowel Disease. Het is een omschrijving in het Engels voor ‘chronische darmontsteking’. In Nederland wordt kortweg de term IBD gebruikt. De twee belangrijkste en meest voorkomende vormen van chronische darmontsteking zijn Colitis Ulcerosa en de Ziekte van Crohn. Voor de behandeling zijn medicijnen nodig. Gezond en regelmatig eten helpt de klachten niet erger te maken dan ze zijn.

Ziekte van Crohn

De Ziekte van Crohn is een ontstekingsziekte van het spijsverteringskanaal. Over het hele spijsverteringskanaal kunnen ontstekingen voorkomen. Dit leidt tot allerlei klachten, waaronder buikpijn, dunne ontlasting of diarree, verstopping, gewichtsverlies en vermoeidheid.

Colitis ulcerosa

Colitis ulcerosa is een langdurige ontsteking van de dikke darm waarbij zweren ontstaan. De ziekte uit zich onder andere in met bloed en slijm vermengde diarree, vermoeidheid en een opgezette buik.


Hoe kunnen wij helpen?

Stress, ongezonde voeding, een ongezonde leefstijl en mogelijk ook alcoholgebruik kunnen de klachten erger maken. Een gezond en gevarieerd voedingspatroon is belangrijk om in goede conditie te blijven. Doordat de darmwand ontstoken is kan de opname van voedingsstoffen soms minder goed verlopen. Ook kan een tekort ontstaan aan sommige vitamines of mineralen door een verminderde eetlust, bepaalde medicijnen of diarree en bloedverlies. Hierbij wordt indien nodig het FODMAP dieet ingezet.

Maak direct een afspraak